Scankassa de voordelen en verschillen

kassa met weegschaal en scanner

Scankassa de voordelen en verschillen

Als kassaleverancier vertelt Harry Groos van POS Specialist je graag meer over het gemak van een scankassa voor retail ondernemers. De tijd waarin we leven draait om efficiëntie, optimaliseren en kosten besparen. Dat merken we ook bij winkeliers. Bijvoorbeeld door de snelheid aan de kassa te verbeteren. Een scankassa is dan ook ideaal voor winkeliers en eigenlijk niet meer weg te denken uit de grote en kleinere supermarkten.

Winkels die levensmiddelen verkopen, maar ook de bouwmarkt, als je erop gaat letten zie je dat er steeds vaker een scankassa gebruikt wordt. Niet alleen omdat het scannen snel gaat, ook maak je minder fouten doordat de kassa het product herkent. Je scant het product altijd met een barcode die eerst in het kassasysteem geregistreerd moet worden. Dit gebeurt met speciale software die aan de kassa is gekoppeld. Zo kun je een groot of klein assortiment in jouw kassa of afrekensysteem registreren met de juiste prijs. Bij het afrekenen van het product in de winkel scant de kassa de barcode en wordt de prijs weergegeven.

Als extra functionaliteit kun je ook nog kiezen voor voorraadbeheer via de kassa. Na het scannen van een product onthoudt het kassasysteem dit en wordt de voorraad in het systeem bijgewerkt. Door het scannen van je assortiment krijg je beter inzicht in je verkopen, weet je precies wanneer je een inkoop opdracht moet doen en kun je de verkoopcijfers koppelen aan je boekhouding.

Foutloos afrekenen.

Dat is wat elke winkelier wil. Het scheelt namelijk een hoop extra werk als jouw kassa precies registreert wat je verkocht hebt en hoeveel voorraad je nog hebt. Omdat elk artikel op de juiste manier is ingevoerd in de achterliggende software, worden de items bij verkoop altijd op de goede manier aangeslagen op het afrekensysteem. Ook kun je eenvoudig kortingen en acties verwerken, bereken je met de verkoopinformatie eenvoudig je marges en houd je jouw voorraad bij.

Het voordeel voor jouw klant

Niet alleen jij als retail ondernemer ervaart de voordelen van een scankassa van POS Specialist, ook jouw klant. Want bij elke transactie krijgen klanten desgewenst een kassabon met alle informatie. Een overzichtelijke kassabon met een omschrijving, prijs per artikel, een totaalprijs en de btw. Als je gebruik maakt van een klantendisplay dan kan jouw klant tijdens het afrekenen meekijken. Een klantendisplay is een extra service van jouw als winkelier. Jouw klant ziet direct welk artikel gescand wordt en krijgt een totaalbedrag in beeld.

Laser scanner

Tot voorkort was de Laser Scanner de meest verkochte scanner. Een laser scanner herken je aan de rode lijnen die geprojecteerd worden. In tegenstelling tot de goedkope scanners heeft de professionele laserscanner duidelijk voordelen. Een goedkope scanner heeft bijvoorbeeld één rode laserlijn waar je het product exact voor moet houden om te kunnen scannen. De professionele laserscanners hebben wel 20 lijnen om te scannen en dus minder afhankelijk van de richting. Omnidirectioneel heet dat, de scanlijnen gaan alle richtingen uit en daardoor hoef je minder secuur te scanner. Een omnidirectionele scanner werkt veel sneller en geeft dus meer gebruiksgemak dan een scanner met 1 laser.

CCD scanner

CCD scanners lijken erg veel op de juist beschreven laser scanners. Het grote zichtbare verschil is de rode gloed ipv de laserlijn die je ziet. Ook bij een CCD scanner moet de barcode recht voor de lezer worden gehouden om te kunnen lezen. Het verschil tussen laser en CCD scanners zit in de techniek van lezen. De laser scanner heeft bewegende spiegels die de weerkaatsing registreren en hiermee een barcode decoderen. Een CCD scanner verwerkt het beeld wat gelezen wordt en zal de barcode hieruit halen en werkt zonder bewegende delen.

Scanner imager

Je hebt ook scanners die een afbeelding maken tijdens het scannen. Dat noemen we een imager, omdat deze scanner een ‘image’ (afbeelding) maakt en daar de barcode uit leest. Razendsnel scannen doe je met een imager. De barcode wordt in elke hoek of draai voor de lezer herkend en kan daardoor ook via een snelle beweging gelezen worden. We zien dat scannen met een Imager de standaard aan het worden is voor het uitlezen van barcodes tijdens het afrekenen aan de kassa.

scankassa en weegschaalkassa winkelkassa

Inbouw scanner met weegschaal gekoppeld aan kassasysteem

1D of 2D barcode scanners

Barocdes zijn inmiddels heel erg bekend en met onze smartphone scannen we QR codes. Die QR code is een 2D code. in de afbeelding zit date verwerkt van links naar rechts maar ook van onder naar boven. Bij een Streepjescode 1D barcode zie je dat alleen van links naar rechts data is verwerkt van onder naar boven zie geen verschil. Laser en CCD scanners kunnen alleen 1D barcodes lezen voor het lezen van een 2D barcode is een Imager scanner nodig.

Een 1D bacode kan tot ongeveer 50 karakters bevatten en is er in meerder varianten zoals EAN8, EAN13, Code39 en veel meer. Van deze varianten zijn wereldwijde specificaties vastgelegd over opbouw en inhoud.
De 2D barcode kan veel meer informatie bevatten ruim 3000 karakters en kan voor veel meer doeleinden worden toegepast. Advertenties, Tickets, visite kaartjes en nog veel meer.

2D QR barcode of 1D scankassa

2D barcode

 

1D barcode verschil 2D barcode

1D barcode

Soorten scanners

Handscanners zijn er in twee uitvoeringen. Zo kun je een handscanner bedraad gebruiken, maar ook zijn er de draadloze handscanners. Door een docking station aan te sluiten op jouw retail kassa kun je een draadloze scanner eenvoudig gebruiken via Bluetooth. De draadloze scanner zien we terug in bouwmarkten en op de meubelboulevard. Tijdens het afrekenen scan je eenvoudig zware artikelen die klanten in hun winkelwagen kunnen laten liggen.

Je kunt een scanner ook als staand model kopen bij POS Specialist. Staande modellen geef je een positie waar je makkelijk de barcodes langs kunt halen tijdens het afrekenen aan de kassa.

Tot slot is er de inbouwscanner die vaak in check-outs worden geplaatst. De scanner is dan vlak in het werkblad verwerkt en de barcode wordt gelezen als je het product over het venster haalt. Bij supermarkt en verswinkel kom je bijna altijd een inbouwscanner tegen. Extra functionaliteit kunnen we leveren in de vorm van een weegschaal die ingebouwd is in de inbouwscanner. Je scant het product en het kassasysteem berekent met het gewicht en kilo prijs de exacte verkoopprijs . Een combinatie inbouwscanner met weegschaal is efficiënt, bespaart ruimte en werkt nauwkeurig.

Heeft een scankassa voor retail nog nadelen?

In deze blog hebben we de voordelen van een scankassa genoemd: scannen bij de kassa is efficiënt, makkelijk in gebruik en werkt lekker snel. Zijn er dan ook nadelen van een scankassa? Eerlijk is eerlijk, techniek moet wel werken. Dat geldt ook voor een scankassa. Wordt de barcode niet goed uitgelezen omdat de sticker op het product beschadigd is? Of geeft de scanner een error? Ja, dat zijn dingen die natuurlijk altijd kunnen gebeuren. Natuurlijk vervelend, maar gelukkig snel op te lossen. Bij een defect kunnen wij de scanner vervangen. En mocht er de scanner de barcode niet goed uitlezen? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om de barcode handmatig in te voeren. Zo reken je alsnog het juiste product voor de juiste prijs af en wordt je voorraad bijgewerkt.

Een kassasysteem van POS Specialist heeft zelfs een zoekfunctie waarmee je op barcode of productnaam kunt zoeken. Dat maakt een scankassa voor retail nog makkelijker in gebruik en daarom kiezen retail ondernemers voor onze kassa met scanner en functionaliteit die je kunt uitbreiden.

Facebook
Twitter
LinkedIn